FIZIOTERAPIJA ŠILAK

FIZIOTERAPIJA IN SVETOVANJE NA TERENU DRAGICA ŠILAK

THERASUIT

Začetki TheraSuit terapije segajo v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko so začeli podobno obleko uporabljati astronavti v Rusiji, da bi z njo preprečili izgubljanje mišične moči zaradi breztežnosti. Zasnovala jo je dr. Siemeonova, nakar je pa eden od njenih sodelavcev pričel obleko uporabljati pri svojem otroku s cerebralno paralizo in videl učinke. Tako se je obleka začela uporabljati v terapiji otrok v Rusiji, na Poljskem in Češkem. Prvotno obliko in zasnovo obleke sta dodelala in jo kasneje tudi patentirala fizioterapevta iz Poljske, ki sta se preselila v ZDA: Izabela in Richart Koscielny.

Therasuit je namenjena otrokom in mladostnikom s težavami v gibanju, ki so posledica nevroloških motenj kot so: cerebralna paraliza, zaostanek v motoričnem razvoju in travmatske možganske poškodbe. Terapija se najpogosteje uporablja pri otrocih s cerebralno paralizo.

Temelji na novih spoznanjih o tem kako lahko zvečamo mišično moč in razteznost mišic, ne da bi pri tem vplivali na slabšanje gibalnih vzorcev. Terapija je zelo uspešna in z njo lahko dosežeš napredek tudi takrat, ko z do sedaj poznanimi metodami napredka več ni.

TheraSuit terapija bazira na intenzivnem in specifičnem programu vadbe. Izločanje patoloških vzorcev in vzpostavljanje novih, pravilnih, funkcionalnih vzorcev gibanja je bistvenega pomena.

Večina teh vaj se izvaja v posebni terapevtski kletki. Razdelimo jih lahko v tri sklope:

SUSPENZIJSKE VAJE katere s pomočjo vrvi, uteži, pasov in posebnimi škripci omogočijo krepitev posameznih mišic, ki so pomembne za ohranjanje dobre drže in izvedbo pravilnih gibalnih vzorcev.  

 

PAJKOVE VAJE so dobile ime po elastičnih vrveh in posebnih pasovih, v katere je vpet otrok z namenom da se se postavi v katerikoli položaj, tudi tistega, ki ga sam ne zmore. Pas in elastične vrvi dajo otroku podporo, istočasno pa ga ves čas silijo v aktivnost - povečevanje mišične moči in mu omogočajo gibanje. Otrok lahko na primer s pomočjo pajka sedi, se dviguje, se plazi, stoji, hodi itd. Otroci zelo uživajo, saj zaznajo položaj, ki ga prej niso zaznali, počutijo se varne zaradi vrvi in pasov, zelo močan pa je vpliv na senzoriko, torej občutenje lastnega telesa. Otroci se počutijo svobodni v gibanju in dobijo občutek, da nekaj zmorejo narediti sami. Vrvi hkrati služijo tudi kot terapevtove dodatne roke.

 

TERAPEVTSKA OBLEKA po kateri je terapija dobila tudi ime. Ta obleka deluje na telo podobno kot pajkove vaje - posamezni deli oblačila so povezani z elastičnimi vrvicami in terapevt jih napne tako, da se popravlja slab vzorec (položaj, npr. drže). Deluje kot aktivna opornica za celo telo, ki nudi otroku oporo in ga istočasno sili v aktivnost. Obleka otroku olajša gibanje in hojo.

 

Namen therasuit terapije je, krepite mišice, ki se krajšajo, izgubljajo na moči, se spreminjajo in vodijo v vedno večje skrajšave in kontrakture. Prav teko se z terapijo zvečuje vzdržljivost mišic, saj temelji vadba na principu manj proti več. Med samo vadbo pa se spremeni tudi sama vrsta mišičnih vlaken.

Prednosti in učinki terapije so:

povečanje mišične moči,

zvežanje vzdržljivosti

povečanje gibljivosti

izboljšanje mišičnega tonusa,

izboljšanje ravnotežja, koordinacije, govora, senzorike.

 

TheraSuit terapija pri nas ni vključena v redni zdravstveni sistem in je izključno samoplačniška.  Izvaja se v intenzivni obliki tri tedne, vsak dan razen vikenda, 2h – 3h na dan. Po tem času sledi 3 – 4 mesečni odmor, v katerem se izvaja redna nevrofizioterapija z namenom vzdrževanja pridobljene gibljivosti.

 

Copyright © 2014, ABstudio, abbini.500px.com.  All Rights Reserved.