FIZIOTERAPIJA ŠILAK

FIZIOTERAPIJA IN SVETOVANJE NA TERENU DRAGICA ŠILAK

DRUGE MANUALNE TEHNIKE


MOBILIZACIJA ŽIVČEVJA

Živčni sistem je primarno povezan z bolečino in ima nekaj pomembnih lastnosti, ki pa so pogosto pozabljene: se giba, razteza in drsi med gibanjem telesa, in je neprekinjena struktura, ki poteka skozi celotno človekovo telo. Nezdrava okolna tkiva lahko vplivajo na živčni sistem tako, da ga utesnjujejo, mu preprečujejo drsenje in gibanje. Preko nevrodinamičnih testov ugotovimo ali gre za slabo dinamiko živca in pa tudi na katerem mestu je ta dinamika slaba. Preko strukturalne diferanciacije omogočimo živcu ponovno drsenje med okolnimi tkivi omogočimo mu da ponovno drsi, se razteza in ima skratka ponovno normalno gibanje.

 

NEVROMUSKULARNI TAPING (NMT)

 Nevro mišični taping (v nadaljevanju NMT) predstavlja aplikacijo lepilnega elastičnega traku na kožo, z namenom, da bi dosegli blagodejne učinke na nivoju mišično – kostnega sistema in notranjih organov. Aplicira se na kožo po poteku mišic, s pomočjo različnih načinov aplikacij. Gre za korektivno tehniko, ki vzpodbuja cirkulacijo krvi in limfe na tistem delu telesa, kjer ga apliciramo in za takojšnjo rešitev akutnih stanj in funkcionalnih nesposobnosti v primeru različnih patologij.

Elastični trak omogoča popolno premikanje mišic in sklepov in hkrati aktivira telesno zaščito ter tako poveča možnost okrevanja živcev, mišic in ostalih organov. Tehnika je idealna pri zdravljenju mišic, živčevja, organov v posttravmatskih situacijah, pri fizioterapiji in za izboljšanje športnih dosežkov. 

Trak sestavlja bombažni sloj z akrilnim lepilom, ki je na trak nanesen v valovih – brez vsebnosti lateksa. Trak je odporen na vodo in s svojimi mikropremiki stimulira kožne receptorje in podkožne plasti, s tem pa pošilja dražljaje (propriocepcija) na nivo centralnega živčnega sistema. Trak dvigne kožo, zaradi česar se poveča intersticijski prostor ter se posledično izboljša cirkulacija in absorpcija tekočin in tako zmanjša podkožni pritisk.
Posebnosti traku:
- Debelina in teža traku sta primerljivi s debelino in težo kože;
- Sestava lepila je 100% akrilno lepilo z zelo nizko stopnjo alergičnih reakcij;
- Omogoča znojenje in prepustnost;
- Trak je mogoče uporabljati nekaj dni do enega tedna;
- Je vodoodporen;
- Deluje s pomočjo 24 – urne konstantne drenaže;
- Ne vsebuje zdravil ali kemičnih sestavin;

Zaradi vpliva na kožo, mišice, sklepe, venski in limfni sistem z tehniko NMT vplivamo na: 

-lajšanje bolečine,
-podporo mišici med premikanjem,
-odstranjevanje venskega in limfnega zastajanja,
-popravljanje usklajenosti sklepov.

Posledično pa še:

-stimuliramo kožne, mišične in sklepne receptorje,
-nadziramo bolečinski dražljaj po teoriji »gate control«,
-ponovno vzpostavimo mišično napetost,
-zmanjšamo mišično utrujenost,
-povečamo krčljivost mišice,
-zmanjšamo pretirano raztegnjenost mišice,
-zmanjšamo lokalna vnetja,
-povečamo limfno in krvno cirkulacijo,
-izboljšamo limfno drenažo,
-normaliziramo mišični tonus,
-stabilizacijski efekt na nivoju ovojnice,
-povečanje ROM (range of motion – obsega gibljivosti),
-zmanjševanje bolečine.

Tehnika NMT se smatra kot dodatna tehnika v terapevtskih in rehabilitacijskih programih. Aplikacija trakov, ki nudijo blagodejne limfne in vaskularne učinke 24h/dan lahko pripomore k okrevanju v postkirurških in posttravmatskih situacijah, skrajša obdobje okrevanja in poveča stopnjo telesne pripravljenosti.
Trak je lahko apliciran več dni, ter se lahko uporablja pri otrocih, odraslih, starejših osebah in nosečnicah.

Vir: 
Blow D.: Neuromuscular taping from theory to practice, 2012.

 

MULLIGAN

Gre za mobilizacijo v gibanju. Mobilizacija mora biti izvedena brez bolečine. Izboljšanje nastane takoj po aplikaciji. Terapevt z nežnim pritiskom na sklepni površini vzpostavi v sklepu normalno drsenje, bolnik pa ob tem izvaja aktiven gib. Tehniko pogosto dodatno izvajamo s športnimi pasovi, samolepilnimi trakovi in bolnikovim samostojnim izvajanjem. Sama tehnika je zelo nežna in njeni učinki velikokrat presenečajo samega terapevta.

 


Copyright © 2014, ABstudio, abbini.500px.com.  All Rights Reserved.